Nepretencioznost koja rezultira vrsnošću

Kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Piere Palmade i Christophe Duthron, Bjegunke, red. Nenni Delmestre

 • Kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Piere Palmade i Christophe Duthron, Bjegunke, red. Nenni Delmestre

  Komedija Bjegunke (Fugueses) prvi put postavljena je u pariškom kazalištu Teatro Varietes de Paris, osnovanom 1807 godine na Boulevardu Montmartre (a čiji je umjetnički direktor trinaest godina bio i Jean-Paul Belmondo), 2007 godine u režiji Christophea Duthrona, uz Pierra Palmadea i autora komedije. Pisana za dvije vrhunske francuske glumice, Linu Renaud i Muriel Robin, dva su svestrana autora ovom prvom francuskom kazališnom road-komedijom ostvarila izniman uspjeh, čije je televizijsko prenošenje 2008 godine gledalo više od osam milijuna gledatelja, a predstava je i nagrađena brojnim kazališnim nagradama. U prijevodu Dore Slakoper Bjegunke su prvi put u Hrvatskoj premijerno izvedene u Kazalištu Marina Držića u režiji Nenni Delmestre na otvaranju nove kazališne sezone 30. rujna.
  Kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Piere Palmade i Christophe Duthron, Bjegunke, red. Nenni Delmestre
  Redateljica Nenni Delmestre, poštujući žanr dramskog štiva, svoje je Bjegunke na velikoj sceni Kazališta Marina Držića svojstvenim redateljskim rukopisom postavila svježe i maštovito, a svojim naizgled neprimjetnim didaskalijama čvrsto je i preczno odredila pravi ritam i tempo zbivanja na sceni. Uz veliku pomoć scenografkinje, kostimografkinje i autorice izbora glazbe Line Vengoecheae i oblikovatelja svjetla Zorana Mihanovića, koji su scenu obojali svim dalijinim nijansama, Nenni Delmestre je svojevrsnom patchwork tehnikom sjajno i bešavno spojila devet scena u kojima se nalaze protagonistice komedije: na autocesti, pod zvijezdama, na farmi, mostu, groblju, u kući, zatvoru, na rastanku i na kraju u zajedničkom domu, proizašlih iz slučajnog susreta dvije bjegunke, u zaokruženi i nježni kazališni zapit o prijateljstvu.

  Kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Piere Palmade i Christophe Duthron, Bjegunke, red. Nenni DelmestreA dvije su izvanredne glumice – Milka Podrug Kokotović kao Vanda, koja bježi iz staračkog doma Dalija, i Ksenija Prohaska u ulozi Ivane, koja bježi iz kuće na osamnaesti rođendan svoje kćeri – posve podale svojim dramskim likovima stvarajući snažne osobnosti koji postupno scenski otkopavaju svoje samoće. U potrazi za drugim, za puninom života koja im je potrebna unatoč punim kućama iz kojih odlaze, i Vanda i Ivana, i Milka i Ksenija, ravnopravno su se izmjenjivale u svojim glumačkim umijećima i izričajima, u kojima se postupno gubila granica i u godinama i u karakterima Vande i Ivane. Od pobune koju Vanda oduvijek živi do pobune koju Ivana tek upoznaje uvjerljivo su se upoznavale i prepoznavale. Doista impresivna igra koja je slučajni susret dva izbjegla različita ljudska bića na autocesti scene Kazališta Marina Držića učinila mjestom istinski mogućeg pravog prijateljstva, nizom komičnih situacija koje izazivaju snažne emocije.

  Bjegunke su mala nepretenciozna komedija koja je redateljskom impostacijom i glumačkom kreacijom upravo zbog nepretencioznosti rezultirala vrsnošću koja nadilazi (samo)zadanu veličinu. Riječ je o velikom kazališnom biseru malog dubrovačkog autorskog tima koji publiku danas dodiruje upravo tamo gdje je boli. U praznini vlastite svakodnevice...

  © Marina Zec-Mijović, KAZALIŠTE.hr, 5. listopada 2016.
  Kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Piere Palmade i Christophe Duthron, Bjegunke, red. Nenni Delmestre
  Pierre Palmade i Christophe Duthuron
  Bjegunke
  redateljica Nenni Delmestre
  premijera 30 rujna 2016
  prijevod Dora Slakoper, scenografija, kostimi i izbor glazbe Lina Vengoechea, dizajn svjetla Zoran Mihanović
  izvode: Milka Podrug Kokotović (Vanda), Ksenija Prohaska (Ivana)

Piše:

Marina
Zec-Miović