Letećim tepihom u zemlju bajki

Teatar Naranča, Pula: Aladdin (prema motivima iz 1001 noći), red. Majkl Mikolić

 • Teatar Naranča, Pula: Aladdin (prema motivima iz 1001 noći), red. Majkl Mikolić

  Predstava za djecu Aladdin prva je ovosezonska premijera Teatra Naranča koja je svojom pustolovnom pričom oduševila najmlađe. To je kazalište za djecu prije četiri godine premijerno izvelo Aladdina, a ove sezone odlučilo je osvježiti svoju verziju priče o siromašnom dječaku koji je prisiljen krasti da bi preživio. Predstava je maštovita i bajkovita i do maksimuma je iskorištena egzotika svijeta u kojem se odvija – pješćane dine, safariji, sablje, turbane, dimije... Šareni i blistavi kostimi, baldahini, veličanstveni dvorac i živopisni likovi ono su što plijeni pozornost. Aladdin, iako lopov, zapravo je dječak velikog srca s vjerom u bolje sutra. Naizgled neostvariva, njegova ljubav prema princezi Zairi dobije priliku kada igrom slučaja upozna Duha iz čarobne svjetiljke i Leteći tepih. U pustolovini osvajanja princezinog srca i Sultanove naklonosti pomaže mu i njegov vjerni pratitelj Habib. Šarolika družina savladava čak i najopasnije prepreke zlog čarobnjaka Yasina koji se želi domoći princeze i dvorca.
  Teatar Naranča, Pula: Aladdin (prema motivima iz 1001 noći), red. Majkl Mikolić
  Aladdin je, očekivano, blještava predstava puna raskošnih kostima (Neven Mihić), a bajkovitosti pomažu i šljokice i puno zlatne boje. I scenografija (Breza Žižović i Katja Taljat) je sjajna – jednostavna, a uz pomoć dovitljivih trikova uspjelo dočarava Orijent. Tik do pozornice smješten je princezin krevet s baldahinom a dvorac Sultana u kojem princeza živi posebno je lijepo osmišljen. Impresivna je ljubavna scena između Aladdina i princeze Zaire koji ispod mjesečine i zvjezdanog neba zagrljeni lete na Letećem tepihu.

  Vrlo važnu je ulogu ima i upečatljiva glazba Branka Radića te mnoštvo plesnih scena u kojima je svoj nemali prinos uspjehu cjeline dala i koreografkinja Katja Rabar. Kratke i duhovite replike ono su što odlikuje sve Narančine predstave pa tako i ovu a svojim se nastupom posebno istaknuo Luka Juričić vrckav i lepršav upravo onoliko koliko treba biti u ulozi simpatičnog Duha. Majkl Mikolić sjajno je utjelovio upornog i veselog Aladdin, a naizgled hladna i nedostupna princeza Zaira bila je podjednako dobra Monika Mihajlović.
  Teatar Naranča, Pula: Aladdin (prema motivima iz 1001 noći), red. Majkl Mikolić
  Aladdin je dinamična, lepršava i duhovita predstava koja je scenskom raskoši i poznatom ali uvijek iznova novom pričom plijenila pozornost publike.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 29. rujna 2016.

  Aladdin
  prema motivima iz 1001 noći
  redatelj Majkl Mikolić
  obnova 17. rujna 2016. (premijera 15. rujna 2012.)
  adaptacija Majkl Mikolić, glazba Branko Radić, scenografkinje Breza Žižović, Katja Taljat, kostimograf Neven Mihić, koreografkinja Katja Rabar, tekstovi songova Luka Juričić
  izvode: Monika Mihajlović, Majkl Mikolić / Ugo Korani, Luka Juričić, Katja Rabar, Lino Brozić, Franjo Tončinić, Gea Gallo / Erik Vido, Ena Bratić, Gea Modrušan, Roberta Stevanović, Martina Gašparović, Šima Kastelc, Luka Rudan, Ivan Roce, Matilda Nikić, Lucija Pajca, Marko Hasanović

kritike i eseji