Dobra doza smijeha

B Glad produkcija, Zagreb: Ladislav Prežigalo, Političar, red. Igor Weidlich

 • B Glad produkcija, Zagreb: Ladislav Prežigalo, Političar, red. Igor WeidlichZlatan Zuhrić Zuhra u predstavi Političar koja se prigodno u predizborno vrijeme izvela u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, 29. listopada, odigrao je čak pet uloga. Radnja prati grupicu političara koja se okupila u „restorantu“ kako bi oformila „koliciju“. Tako u uvodnom dijelu predstave veli Hercegovac Ante, gazda gostione u kojoj se odvija radnja a koji planira kandidaturu za predsjednika te je oko sebe okupio političare raznih profila.

  Redatelj Igor Weidlich je (samo malo) iskarikirao političku scenu. Prema tekstu novinara i pisca Ladislava Prežigala, političari su jedan Zagorac, predstavnik stranke penzionera, ugledni ginekolog koji je vodio javnu kuću, mladi revolucionar i bankarica Dalmatinka koja pretače novac iz banke u fondove. Uz vrlo dovitljive i nadasve duhovite replike komediju je svakako obilježila vrsna Zuhrina gluma jer Zlatan Zuhrić bez ikakva problema skače iz uloge u ulogu tako da se, unatoč tome što je na sceni samo on, doista čini kao da je na njoj, točnije u restoranu u kojem se odvija radnja, pet političara.

  Svi oni imaju jedan cilj – preko koalicije ugrabiti fotelje. „Ja se kandidiram, vi plaćate! Pošten političar je nesposoban političar!“ – samo su neke od parola ovih političara. Apsurdnost onoga što pričaju političari u ovoj je predstavi prikazana zorno i duhovito pa su replike poput „Kod nas u koaliciji neće biti plavih kuverta, sve ide preko internet-bankarstva“ – izazvale lavine smijeha. Izjave poput „Bitno je obećavati. Mladima trava, penzionerima besplatna kava, bebama pelene“ i slično jedva da su davale publici vremena za predah od smijeha.
  B Glad produkcija, Zagreb: Ladislav Prežigalo, Političar, red. Igor Weidlich
  Zlatan Zuhrić Zuhra je uz minimalno prerušavanje – naočalama, šeširom ili pak perikom, išao iz lika u lik, što je dodatno nasmijalo publiku. Mnogi bi se političari u ovoj priči iza koje stoji B Glad produkcija mogli prepoznati, budući da je riječ o mitu i korupciji, međusobnim trzavicama, neslaganjima i sl. No, iako ništa nova ni neočekivana predstava nije donijela, publika je dobila ono u ovim teškim vremenima prijeko potrebno – dobru dozu smijeha.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 10. veljače 2016.

kritike i eseji