Kad je muškarac + žena = kriza

Hit Teatar, Zagreb: autorski projekt, MetODA za brak, red. Iva Srnec

 • Hit Teatar, Zagreb: Nina Horvat, MetODA za brak, red. Iva Srnec

  Muško-ženski odnosi vjerojatno su jedna od najčešćih tema različitih umjetničkih projekata, od književnih pa do filmskih. Popularno mišljenje kako su muškarci s Marsa, a žene s Venere (iako se ovdje ne radi o istoimenoj predstavi), odnosno kako su muškarci i žene zbilja dva potpuno suprotna svijeta, i u ovoj je predstavi stavljen u fokus. Gospodin i gospođa Mikić uobičajen su bračni par koji, nakon samo nekoliko godina njihove bračne zajednice, odlučuje živjeti odvojeno zbog „neslaganja u karakteru“ te se na inicijativu gospodina Mikića odlučuju za odlazak bračnoj savjetnici. Oboje su iznimno svojeglavi, nitko ni u snu ne namjerava popustiti onom drugome, a bračna je savjetnica poprilično osebujna ličnost koja se diči svojim iznimnim dostignućima u karijeri te zavidnom zbirkom diploma s različitih fakulteta. Individualne konzultacije s vremenom prerastaju u zajedničke sastanke na kojima se, naposljetku, bračni par odlučuje zajednički boriti protiv savjetnice koja smatra kako njih dvoje „ni u ludilu ne mogu opstati jer su potpuno različiti“.
  Hit Teatar, Zagreb: Nina Horvat, MetODA za brak, red. Iva Srnec
  Ono što bode uho u ovoj lepršavoj komediji je uporaba specifičnog glagolskog oblika prilikom persiranja drugoj osobi. Primjerice, za obraćanje gospođi Mikić doktorica koristi rečenice poput „Vi ste rekla?“ (umjesto „Vi ste rekli?“) ili „Niste to napravila.“ (umjesto „Niste to napravili.“). Premda se u psihološko/psihijatrijskoj praksi takvo obraćanje još uvijek može susresti, u običnom gledatelju to djeluje naprosto kao pogreška čije ponavljanje može iritirati. Šteta što su se autorice (producentica Matea Elezović, dramaturginja Nina Horvat i redateljica Iva Srnec) odlučile na taj korak koji odmaže ukupnom dojmu jer su ostali režijski elementi solidno odrađeni. Scenografija je pojednostavljena te se sastoji od nekoliko stolaca te stola bračne savjetnice čime se fokus stavlja na međuodnos samih aktera, na ono što oni zapravo žele, što ih uznemiruje, na što ne žele pristati i druge probleme.
  Hit Teatar, Zagreb: Nina Horvat, MetODA za brak, red. Iva Srnec
  Zbog teme koju obrađuje predstava ima podosta humorističnih situacija i scena, no s obzirom na njihov poprilično površan sadržaj, nešto zahtjevnijoj publici to neće biti dovoljno jer je riječ o humoru koji se već pomalo izlizao prečestom uporabom. Unatoč tome, predstava nije dosadna, a to ponajprije može zahvaliti odličnoj izvedbi troje glumaca: Zlatana Zuhrića Zuhre, Matee Elezović i Petre Težak. Njihova britkost, dovitljivost, lucidnost i zaigranost zasigurno su nešto što ovu predstavu čini boljom i kvalitetnijom.

  Unatoč određenim nedostacima, predstava MetODA za brak još je jedan komičan prikaz muško-ženskih odnosa koji obrađuje prepoznatljive probleme s kojima se susreću sve bračne zajednice. Zbog toga će predstava sigurno naići na odobravanje publike jer odnosi su ono što čini naš život, i u komičnim situacijama, ali i u onim drugim.

  © Zvjezdana Balić, KAZALIŠTE.hr, 19. siječnja 2016.

Piše:

Zvjezdana
Balić