Kad je predstava iskustvo

Festival američkog kazališta, Zagreb, 22. – 26. studenoga 2015.: Newyorški alternativni teatar – PS 122; Thank You for Coming: Attendance, kor. i red. Fay Driscoll

 • PS 122, New York: Thank You for Coming: Attendance, kor. i red. Fay Driscoll

  Ove je godine mini-festival suvremenog američkog kazališta prešao iz Zagrebačkog kazališta mladih pod pokroviteljstvo zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, no održao se relativno daleko od centra grada na inače slabije kazališno iskorištenoj Sceni Travno. Obje gostujuće produkcije (Yesterday Tomorrow Annie Dorsen i Thank You for Coming: Attendance Fay Driscoll) dolaze iz kultnog američkog neovisnog teatra njujorške downtown scene – Performance Space 122, čija je temeljna poetika istraživanje i spajanje najrazličitijih izvedbenih praksi. Predstava Thank You for Coming: Attendance poigrava se autoreferencijalnošću, gradi na nasljeđu fizičkog i plesnog teatra te, kao što naizgled hermetični naslov sugerira, ustrajava na izravnoj i pozitivno intoniranoj interakciji gledatelja i izvođača.

  Pri ulasku u dvoranu KUC Travno gledatelji su zamoljeni da ostave kapute i torbe u garderobi te izuju cipele u gledalištu prije no što se smjeste na niske klupe smještene na sceni. Tako nježno prisiljena na ležernu atmosferu, publika doživljava prvi susret s glumcima koji nonšalantno ulaze na pozornici, sa smiješkom moleći pojedine gledatelje da im pričuvaju stvari prije no što iz gledališta kroz pjesmu izlože svoje molbe da publika ugasi mobitele i ostane do samog završetka predstave jer su svi jednako važni i potrebni. Pjesma, impresivno izvedena na hrvatskom jeziku duhovito razbija led i postavlja ton opuštenosti i zajedništva između publike i izvođača koji će izvođačka ekipa aktivno održavati do posljednjeg trenutka.

  Predstava se odvija u nekoliko, međusobno gotovo neovisnih segmenata, čiji je zajednički nazivnik vrhunski izvedeni fizički teatar te sveprožimajuća životna univerzalnost prizora. Naime, u predstavi posve izostaje narativ i nude se privremene skulpture od isprepletenih tijela, neinvazivne interaktivne igre s publikom, zgodne scenografske izmjene i tek bljeskovi prepoznatljivih stiliziranih i iterativnih svakodnevnih situacija. Sve djeluje blago neodređeno, ali istovremeno blisko, mirno, ali dovoljno dinamično da održava interes. Do kraja predstave svi se gledatelji uključuju u gotovo ritualno skakutanje ukrug s glumcima te se svako toliko zaustavljaju kako bi podijelili zagrljaj s nepoznatim ljudima.
  PS 122, New York: Thank You for Coming: Attendance, kor. i red. Fay Driscoll
  Autorica Faye Driscoll koreografkinja je i redateljica pokazala se izrazito zanimljivom i originalnom autoricom kroz niz produkcija koje se opsesivno bave borbom za individualnost u svijetu u kojemu svi žele biti netko te svim sitnim tragedijama i komedijama koje nastaju na mjestima susreta različitih ljudi. Svi su segmenti jednako vizualno atraktivni i konceptualno zaokruženi s brojnim jednostavnim, a efektnim rješenjima koji svaki puta uspješno začine temeljnu jednostavnost prizora. Nema hijerarhije među izvođačima, svi su jednako važni, zanimljivi i dojmljivi, a njihova je topla pristupačnost upravo zarazna. Jedini je ozbiljnije problematični aspekt produkcije uvjetno rečeno pretjerana univerzalnost te s njome u vezi izostanak opipljive poruke, poante za koju bi se gledatelji-sudionici mogli intelektualno uhvatiti kako bi dojam potrajao dulje od samoga trajanja predstave.

  Efekt predstave vrlo je snažan prije svega zbog ustrajavanju na povezivanju izvođača s gledateljima čemu je nemoguće odoljeti zahvaljujući šarmantnim izvođačima koji to povezivanje provode sustavno i pažljivo, a kod publike se razvija suučesnička energija s vrlo pozitivnim predznakom koja u tradicionalnoj baroknoj kutiji izostaje. Oživljavanje tog kazalištu uvijek inherentnog potencijala zajedničkog doživljaja nije samo po sebi osobito inovativno i originalno kao postupak, no u ovoj je produkciji iznimno pametno i kvalitetno provedeno te je iskustvo predstave zaista – iskustvo.

  © Ana Fazekaš, KAZALIŠTE.hr, 15. siječnja 2016.

  Thank You for Coming: Attendance
  koncept, režija, koreografija Faye Driscoll
  izvode: Giulia Carotenuto, Sean Donovan, Alicia Ohs, Toni Melaas, Brandon Washington
  originalni casting Nikki Zialcita, scenografija Nick Vaughan i Jake Margolin, glazba Michael Kiley, dizajn svjetla i produkcija Amanda K. Ringger, umjetnički savjetnik Jesse Zaritt, asistent koerografkinje Nadia Tykulsker, produkcija PS122 Global Alexandra Rosenberg, Eben Hoffer, logistika Domino

Piše:

Ana
Fazekaš