Uspješnica za obljetnicu

Kazalište Mala scena, Zagreb: Peter Shaffer, Leticija i Ljublist, red. Ivica Šimić

 • Kazalište Mala scena, Zagreb: Peter Shaffer, Leticija i ljublist, red. Ivica Šimić

  Četrdesetu godišnjicu umjetničkog rada Vitomira Lončar proslavila je radno – na Večernjoj sceni Kazališta Mala scena nastupom u glavnoj ulozi u predstavi Leticija i ljublist, rađenoj po predlošku Petera Shaffera. Riječ je o tekstu koji je pod imenom Letice i ljublist u režiji Vlade Habuneka već izveden u istom kazalištu 1992, a koji je za svoj povratak na scenu nakon jedanaestogodišnje stanke (ne računamo li izvedbe nekih repertoarnih predstava) odabrala Vitomira Lončar, direktorica, osnivačica i producentica Male scene. Gledatelju kojemu je poznata širina rada glavne glumice (a rijetko kome nije), dozu šarma daje činjenica da je lik Leticije oblikovan kao izrazito tvrdoglava, ustrajna, teatralna i teatrom opsjednuta žena, u određenom aspektu miljama daleko od poštivane profesionalke koja je igra, dok joj je u strasti i beskompromisnoj posvećenosti istovremeno sasvim blizu.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Peter Shaffer, Leticija i ljublist, red. Ivica Šimić
  Radnja predstave donosi isječak iz života dviju sredovječnih žena koje se okreću mašti, povijesti i umjetnosti u pokušaju bijega od suhe svakodnevnice u kojoj odavno ne pronalaze zadovoljstvo. Leticija Douffet kći je glumice gotovo opsjednute Shakespeareovim povijesnim djelima, čija fascinacija velikim povijesnim ličnostima preuzima čitav njezin identitet, čineći je istovremeno smiješnom i očaravajućom osobom. Prvi susret s njome publika ima u trenutku kada kao turistički vodič u relativno nezanimljivom povijesnom zdanju mehanički izgovara tekst o povijesti kuće „u kojoj se nikada ništa zanimljivo nije dogodilo“ dok je grupa turista posve ignorira. Frustrirana zbog potpunog izostanka interesa, Leticija odlučuje začiniti povijesne činjenice, usput iskorištavajući priliku da iživi vlastite glumačke egzibicije, no informacija o entuzijastičnoj, ali činjenicama suviše neopterećenoj djelatnici ubrzo dolazi do voditeljice Zavoda za povijest (Jasna Bilušić) koja momentalno povlači stroge reperkusije. Protivno svim očekivanjima, upravo u tom trenutku rađa se neprobojno prijateljstvo dviju žena.

  Predstava traje više od dva sata s kratkom pauzom, no ostaje snažan dojam da je dramaturška obrada trebala biti rigoroznija jer su neke scene preduge, tim više što je fokus predstave na verbalnoj ekspresiji uz brojna prepričavanja događaja koji se na sceni rijetko kada zaista odigraju. Najuspjeliji i najzabavniji segment zapravo dolazi nakon sat vremena ekspozicije, u sve intenzivnijoj interakciji dviju glumica – Vitomire Lončar i Jasne Bilušić. Gluma se isprva čini rutinskom, a likovi svedeni na prepoznatljive tipove, no kada se radnja pomalo razigra, raste i zanimljivost predstave.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Peter Shaffer, Leticija i ljublist, red. Ivica Šimić
  Vitomira Lončar dominira izvedbom, ponekad i prejako u scenama u kojoj lik dovodi do ruba histerije što mu oduzima na privlačnosti, no ipak se iskazuje kao odlična glumica u brojnim detaljima i impresivnoj mikroekspresiji. Suptilniju i iznijansiraniju izvedbu donosi Jasna Bilušić čiji se lik izrazito inhibirane žene postupno razvija do kulminacije u posljednjem trenutku, svojevrsnom optimističnom preokretu Thelma i Louise motiva. Preostali su likovi znatno manje prisutni na pozornici, a simpatično ih utjelovljuju Lana Helena Hulenić i Ivica Šimić (u alternaciji s Markom Hergešićem) te očiti, ali posvećeni i šarmantni amateri – članovi kazališta Teatar M&M. Režija Ivice Šimića je nenametljiva, dosljedno provedena te tvori koherentnu i ujednačenu cjelinu, no režijski rad zaustavlja se na samom uprizorenju postojećeg predloška bez autorskih intervencija. Vizualni je aspekt sveden na elementarne i funkcionalne realistične elemente raspoređene po sceni uz odgovarajuće kostime, tek predmeti vezani za naslovnu junakinju posjeduju notu estetike povijesnih razdoblja o kojima je riječ.

  Budući da je predstava očito rađena ne samo povodom četrdesete godišnjice umjetničkog rada Vitomire Lončar, nego uvelike i za nju, lijepo je vidjeti da glumica u izvedbi uistinu uživa, predajući se liku u potpunosti. Predstava je solidna, a izvođačice su svakako napravile velik i kvalitetan posao te će naići na pozitivnu recepciju kod ljubitelja tradicionalnog pristupa kazalištu, koji je do 29. studenoga mogu pogledati na još devetnaest od ukupno trideset planiranih izvedbi.

  © Ana Fazekaš, KAZALIŠTE.hr, 2. studenoga 2015.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Peter Shaffer, Leticija i ljublist, red. Ivica Šimić
  Peter Shaffer
  Leticija i Ljublist
  redatelj Ivica Šimić
  premijera 15. listopada 2015.
  prijevod Vlado Habunek, likovno oblikovanje Ivica Šimić, suradnica za jezik Đurđa Škavić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, izbor glazbe Davor Kelić, oblikovanje svjetla Željka Fabijanić Šaravanja, fotograf Saša Novković, producentica Vitomira Lončar, pomoćnica producentice Tatjana Lisac, pomoćnica scenografkinje i rekvizita Ines Nezirović, pomoćnica kostimografkinje Gabrijela Ivanović
  izvode: Vitomira Lončar (Leticija Douffet), Jasna Bilušić (Lotte Shoen), Lana Helena Hulenić (Gospođica Framer), Ivica Šimić / Marko Hergešić (Bardolph), članovi kazališta Teatar M&M

Piše:

Ana
Fazekaš