Dvoslojna satira

Teatar Ludens, Koprivnica: Billy Van Zandt & Jane Milmore, U tom mailu piše, red. Dario Harjaček

 • Teatar Ludens, Koprivnica: Billy Van Zandt & Jane Milmore, U tom mailu piše, red. Dario Harjaček

  Nova produkcija Ludens teatra sugestivno naslovljena U tom mailu piše ima zaplet tipičan za komedije zabuna donesen kroz atipičan, posve suvremen i već nezaobilazan medij komunikacije – elektroničku poštu. Riječ je o tekstu suvremenih američkih autora Billyja Van Zandta i Jane Milmore originalnog naslova You've Got Hate Mail sastavljenom isključivo od elektroničkih pisama koje petero likova izmjenjuje u svim mogućim kombinacijama. Najzanimljiviji je aspekt projekta upravo pokušaj postizanja duhovite i dinamične predstave unatoč činjenici da likovi gotovo neprestano bulje u ekrane prijenosnih računala i pametnih telefona.

  Teatar Ludens, Koprivnica: Billy Van Zandt & Jane Milmore, U tom mailu piše, red. Dario HarjačekPrijevod i adaptacija Tomislava Kuzmanovića vrlo uspješno prenose razgovorni jezik engleskog originala i kolokvijalizme u hrvatske ekvivalente čuvajući ciljani humor. Tekst je dvoslojna satira; na širem planu je vrlo stvarna činjenica da se velik dio svakodnevne komunikacije preselio u virtualnu stvarnost, formirao vlastite kodove, ali i izložio ljudsku privatnost vrlo neugodnim mogućnostima manipulacije, permanentom fiksiranju i dokumentiranju misli koje se može u svakom trenutku okrenuti protiv samoga korisnika. Na dijegetičkoj razini drama šiba suvremeni nemoral i licemjerje koristeći se prilično predvidljivim zapletima. Režija Darija Harjačeka temelji se na jednostavnim postupcima i jasnim vizualnim kompozicijama, koje imaju za cilj dinamizirati uprizorenje s obzirom na tekst koji nema prirodu prirodnog dijaloga, nego je uvijek osjetna distanca između dvoje sugovornika. Unatoč minimalističkoj sceni predstava drži pozornost publike tijekom čitave izvedbe.

  Svi su likovi već mnogo puta iskorišteni suvremeni tipovi: muškarac labavog morala na visokom položaju u velikoj korporaciji (Petar Ćiritović), nesigurna i promiskuitetna tajnica (Iskra Jirsak) s kojom spava iza leđa ženi (Jelena Hadži-Manev) koja je pak čitav život podredila upravo toj ulozi i njihovom zajedničkom životu, zatim njezina neugledna najbolja prijateljica (Petra Dugandžić), pametna i britka, ali cinična i frustrirana, koja nezadovoljstvo utapa u nezdravoj hrani te kolega i najbolji prijatelj prvospomenutoga, razvedeni i nedorasli muškarac, opsjednut kompjuterskom manupulacijom fotografija, kojom oblikuje lažne golišave slike Hillary Clinton (Sven Šestak). Likovi su redom opsjednuti seksom, ispod površinski bliskih odnosa skriva se zla namjera, pasivna (ili na trenutke veoma aktivna) agresija, zavist i izdaja. Kroz niz peripetija dolazimo do završetka u kojemu ni brutaln osvetoljubiva akcija prevarene žene ni bizaran lezbijski moment između nekadašnje ljubavnice i nekadašnje najbolje prijateljice ne izazivaju u publici osjećaj pozitivnog razrješenja ili zadovoljstva. Svijet koji je portretiran u ovoj satiri posve je poremećen i naizgled nepopravljiv. Svi su glumci svoj posao odradili posve korektno, gluma je u skladu s jednodimenzionalnim likovima i prizemnim humorom komada. Kostimi Marite Ćopo oblikovani su sa stilom, no riječ je ponovno o generičkim rješenjima, kakva doduše ovom uprizorenju najbolje pristaju.
  Teatar Ludens, Koprivnica: Billy Van Zandt & Jane Milmore, U tom mailu piše, red. Dario Harjaček
  Najproblematičniji je aspekt predstave, sadržan u tekstu, relativno popustljiv tretman kritiziranih aspekata suvremenog društva, implikacije su spomenutog raspleta u najmanju ruku nezgodne i ne sugeriraju da je ozbiljnija promjena u načinu na koji opisani likovi žive uopće potrebna (osim blijedog poziva na žensku emancipaciju, koji se u snažnijoj varijanti može pronaći u prosječnom ženskom časopisu). U okvirima zabavnog kazališta predstava je dobro odrađena, temeljna ideja dramskog predloška je zanimljiva i aktualna pa ako samim duhovitostima možda nedostaje originalnosti, glumačka igra to uspješno nadoknađuje.

  © Ana Fazekaš, KAZALIŠTE.hr, 10. veljače 2015.
  Teatar Ludens, Koprivnica: Billy Van Zandt & Jane Milmore, U tom mailu piše, red. Dario Harjaček
  Billy Van Zandt & Jane Milmore
  U tom mailu piše
  redatelj Dario Harjaček
  premijera 22. studenog 2014.
  scenograf Dario Harjaček, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, prijevod teksta Tomislav Kuzmanović
  izvode: Petar Ćiritović (Richard), Jelena Hadži-Manev (Stephanie), Iskra Jirsak (Wanda), Petra Dugandžić (Peg), Sven Šestak (George)

Piše:

Ana
Fazekaš