Iskorišteni potencijali

Kazališna grupa Lectirum i Satiričko kazalište Kerempun, Zagreb: Fadil Hadžić, Ljubav na prvi pogled, red. Zoran Mužić • Scena Vidra nedavno je na svojoj pozornici ugostila koprodukciju Kazališta Kerempuh i zasad manje poznate Kazališne grupe Lectirum čiji je osnivač i umjetnički voditelj glumac Mladen Čutura. Riječ je o izvedbi drame Ljubav na prvi pogled, jedne od mnogih duhovitih jednočinki Fadila Hadžića, jednog od najznačajnijih i najplodnijih hrvatskih satiričara, utemeljitelja Kazališta Kerempuh.

  Na pozornici publiku dočekuje tipična građanska soba, pomalo retro, pomalo kičasta, no nekako topla i poznata. Uz zvukove pjesme Ya, Mustafa, na scenu izlazi Marija Trkulja-Gazivoda, mlada višestruka udovica, plešući se uzbuđeno sprema za dolazak gosta, no ubrzo se oglašava zvono na vratima i pridružuje joj se izvjesni Kosta Bandula s buketom od pola tuceta narančastih ruža. Na prvi pogled se zaista čini kao da će doći do ljubavi, no kako se priča dvoje neznanaca razmata, postaje jasno da oboje imaju mnogo više toga u prošlosti nego što su inicijalno bili spremni priznati. Opterećeni prešućenom, iako posve evidentnom idejom o potencijalnom zajedničkom životu kao da je riječ o poslovnom ugovoru, oboje pokušavaju što suptilnije ispipati svojega suparnika u ovoj igri, pritom selektivno otkrivajući informacije o sebi. Čitavom je tekstu inherentna relativno nježna društvena kritika, ilustracija ljudskih slabosti i sitničavosti koje pod povećalom počinju djelovati apsurdno i pomalo gorko-smiješno. Kada pogreške iz prošlog života počinju isplivavati, na koliko su kompromisa spremni ljudi u paničnom strahu od samoće?
  Kazališna grupa Lectirum i Satiričko kazalište Kerempun, Zagreb: Fadil Hadžić, Ljubav na prvi pogled, red. Zoran Mužić
  Budući da je riječ o relativno jednostavnom sižeu koji teče u realnom vremenu, uz fiksnu scenografiju i svjetlo, predstavu nose glumci hipertrofiranom glumom, oblikujući zanimljive karikature. Matija Prskalo igra pomalo histeričnu, pomalo očajnu, no lijepu i energičnu ženu srednje dobi, vrlo živog libida, koja žudi za partnerstvom. Njezin je partner Zijad Gračić, markantan glumac koji i više nego uspješno nosi ulogu šarmantnog sumnjivog poduzetnika različitih interesa. Snaga predstave leži u činjenici da je podjela uloga idealna za ovakvu inscenaciju, sama specifična fizionomija glumaca stvara temelj za interpretaciju uloga, a njihove prenaglašene geste i grimase dinamiziraju dijalog koji nije lako održavati u kontinuitetu kroz više od sat vremena izvedbe. Redatelj Zoran Mužić, inače autor s istančanim osjećajem za komiku i smislom za humor, iskoristio je puni potencijal podjednako teksta i izvođača kako bi dobio zaista zabavnu zaokruženu predstavu.

  Ljubav na prvi pogled ne zahtijeva mnogo popratna teksta – to je klasična komedija, u svojoj jednostavnosti odlično izbalansirana i koherentna. Vizualni aspekt nije impresivan, no jasno je ilustrativan i služi svrsi kao ništa više doli polje za glumačku igru. Po svemu sudeći predstava je svakako našla svoju publiku u redovima onih koji uživaju u poetici Kerempuha, podjednako među mlađim i starijim generacijama kao u svakom smislu dobro napravljena, a svojom temom univerzalna kazališna produkcija.

  © Ana Fazekaš, KAZALIŠTE.hr, 22. listopada 2014.

  Fadil Hadžić
  Ljubav na prvi pogled
  redatelj Zoran Mužić
  premijera 16. listopada 2014.
  izvode: Matija Prskalo (Marija Trkulja-Gazivoda), Zijad Gračić (Kosta Bandula)

Piše:

Ana
Fazekaš