Kad se jako žuri

Dramska skupina Korak, Pula: Patrik Lazić, Pozitivan stav, red. Patrik Lazić

 • Dramska skupina Korak, Pula: Patrik Lazić, Pozitivan stav, red. Patrik Lazić

  Kada su mladi toliko osviješteni da govore o bitnim i ozbiljnim temama, više je no pohvalno. No kada se njima ozbiljno pozabave putem vrsnog umjetničkog i uspješno realiziranog projekta, doista je zadivljujuće. Premijerna izvedba predstave Pozitivan stav 4. travnja u pulskom Domu hrvatskih branitelja dio je istoimenog projekta koji je nastao u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Hrvatskim debatnim društvom, a namijenjena je prvenstveno srednjoškolcima. Govori o HIV-u i to očima tj. viđenjem njihovih vršnjaka kojima, logično, najviše vjeruju. Naime, predstavu je realizirala Udruga za promicanje stvaralaštva, kreativnosti i edukacije Korak iz Pule koja se već predstavila uspješnom predstavom Iskorak kojom je tematizirana problematika LGBT zajednice.
  Dramska skupina Korak, Pula: Patrik Lazić, Pozitivan stav, red. Patrik Lazić
  Vjerodostojnosti Pozitivnog stava pridonijela je i snimka izjava liječnica iz Zavoda za javno zdravstvo koje govore o načinu zaštite, prijenosu HIV-a te njegovu tretiranju. Snimka se prikazuje video projekcijom i dio je predstave. Pozitivan stav tematizira prerano stupanje u spolne odnose, često pod pritiskom i na nagovor prijatelja i neodgovorno spolno ponašanje. Vrlo realno progovara o spolnim bolestima, točnije HIV-u, i posljedicama neodgovorna ponašanja. Uz to predstava se bavi i čestim šumom u komunikaciji mladih s roditeljima što podjednako teško pada objema stranama. Redatelj je dosjetljivo prikazao, kada je riječ o seksu, i neizostavno surfanje internetom i forumima gdje mladi iznose svjedočanstva o svojim prvim, ne uvijek lijepim, seksualnim iskustvima.

  Iskreni i otvoreni, uvjerljivi u svojoj glumi, talentirani su članovi Udruge, u najvećem broju srednjoškolci dirnuli dupkom punu dvoranu, kako mlade, tako i njihove roditelje. Čini se da su ovoga puta, za razliku od predstave Iskorak koja nije naišla na odobravanje ravnateljice pulske Gimnazije i neke od roditelja srednjoškolaca, itekako podržani. Predstava prati upečatljiva glazba Ozrena K. Glasera, (uz Severinu i TBF u scenama izlaska), a jednostavnu scenografiju upotpunjuje rasvjeta za koju su zaslužni Marin Janković i Udruga Sonitos. U bar ponekom segmentu ove priče o pozitivnom stavu prepoznati će se većina srednjoškolca i nad njome neizbježno zamisliti, posebice zbog kraja u kojem mlada djevojka koja uslijed prvog spolnog odnosa (s nepoznatim mladićem) saznaje da je zaražena HIV-om.
  Dramska skupina Korak, Pula: Patrik Lazić, Pozitivan stav, red. Patrik Lazić
  Predstava se izvodila po pulskim srednjim školama a kako bi ostala ovjekovječena izdati će se i na DVD-u koji će poslužiti kao edukacija za buduće generacije. Koliko god zdravstveni odgoj bio (ne)prihvaćen od strane srednjoškolaca, rijetki su bili protiv takvog vida edukacije mladih o njima itekako važnim temama. Naime, riječ je o jednom od prvih projekta takvoga tipa koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo u sklopu Zdravstvenoga odgoja.

  Iako su se uz HIV u predstavi dotakli i neželjene trudnoće, možda bi se u obradi teme moglo zamjeriti nebavljenje drugim, vrlo ozbiljnim i opasnim spolnim bolestima, no sudeći prema dosad učinjenom, za očekivati je da će se mladi iz Dramske skupine Korak pozabaviti još brojnim drugim ozbiljnim temama koje ih se tiču. Za kraj recimo da režiju potpisuje maturant Patrik Lazić koji je svoj talent i angažiranost ozbiljnim temama već pokazao i dokazao Iskorakom, prvom predstavom Koraka.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 5. travnja 2014.

  Patrik Lazić
  Pozitivan stav
  redatelj Patrik Lazić
  premijera 4. travnja 2014.
  glazba Ozren K. Glaser, dizajn rasvjete, vizualni identitet, montaža Marin Janković, snimateljica Tina Kadoić
  izvode: Diana Zrnić, Tita Winkler, Marko Drandić, Larisa Ivančić, Melisa Kamenčić, Andrea Lončarić

kritike i eseji