Tako se to radi!

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Silvija Šesto, Deveta ovčica, red. Ljudmila Fedorova

 • Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Silvija Šesto, Deveta ovčica, red. Ljudmila Fedorova

  Nakon nekoliko kvalitativno šarolikih ovosezonskih premijera, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku prvom je ovogodišnjom premijerom pogodilo pravi jackpot. Riječ je o lutkarskoj predstavi Deveta ovčica nastaloj prema istoimenoj slikovnici autorice Silvije Šesto. Režiju i dramatizaciju potpisuje osječkoj publici već dobro poznata Ruskinja Ljudmila Fedorova (lutkarska redateljica i lutkarski pedagog na akademiji u St. Peterburgu i Umjetničkoj akademiji u Osijeku), likovnost Natalia Burnos (scenograf-tehnolog kazališta lutaka iz St. Peterburga), glazbu Tomislav Pehar (voditelj klape Kontrada iz Zadra), a autor tekstova pjesama je Ivica Lučić.
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Silvija Šesto, Deveta ovčica, red. Ljudmila Fedorova
  Deveta ovčica topla je, živa i poučna priča o malom dječaku (Edi Ćelić i Lidija Kraljić) koji zbog uzbuđenja i straha od škole, dodatno potaknut roditeljskim očekivanjima, ne može utonuti u san. U pomoć dolazi Majka (Lidija Kraljić i Inga Šarić) s narodnim receptom brojanja ovčica koje preskaču ogradu na livadi. Kada dječak napokon zaspi dolazi do neočekivanog obrata. Deveta ovčica u nizu (Ivica Lučić i Inga Šarić) ga budi (a možda on to i sve sanja) jer je zaspao baš u trenutku kada je ona trebala preskočiti ogradu pa je zapela i ne može dalje. Niz spoznajnih, iskrenih i humorističnih trenutaka i obrata otkriti će da Dječak ne zna brojiti, da samovolja i nametanje svog mišljenja nije uvijek najbolje rješenje te da je svaka zapreka u životu savladiva.

  Ljudmila Fedorova je u slikovnici Silvije Šesto imala poprilično dobar predložak koji je za scensku izvedbu ipak morao biti dorađen. Razigravši psihološku motivaciju likova, dodajući brojne sitne detalje, što vizualne što narativne, Fedorova je stvorila besprijekornu cjelinu. U ovoj predstavi sve je na svome mjestu. Linija priče je dramaturški logična i opravdana, tema i izričaj su istovremeno prilagođeni i djeci i odraslima, događanja su prožeta stalnim napetostima i iznenađenjima, tekstovi pjesama lako pamtljivi, melodije zarazne, a naučiti će djecu i zabavnu brojalicu. Likovnost predstave samo je pospješila ionako uspješnu zamisao Fedorove.
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Silvija Šesto, Deveta ovčica, red. Ljudmila Fedorova
  Natalia Burnos kreirala je stolne i štapne lutke iznimno simpatičnog izgleda (bucmasti dječak, male čupave ovčice, lutka majke koja je u proporcionalnom odnosu s dječakom i njihovim godištima) koje podsjećaju na likove iz animiranog filma Dexterov laboratorij. Sama lutkarska scena u pastelnim bojama uvjerljivo prikazuje dječakovu sobu, a pokazala se iznimno praktičnom i dobro iskorištenom. Soba s jednim ormarom, krevetom, policom za knjige i modelom aviona koji visi s užeta postavljena je u višem nivou od scene kazališta što je omogućilo dodatni prostor igre. Ormar i polica sa strane tako se koriste za teatar sjena gdje se prikazuju dječakove misli i snovi, polica se rasklapa i pretvara u livadu po kojoj skaču ovčice, a donji dio se također rasklapa i otvara prostor za one sheep show – tugaljivu pjesmu Devete ovčice koja leteći kroz oblake pjeva o svojim snovima i nadanjima.

  Vođeni čvrstom rukom redateljice koja očigledno zna što hoće i kako to napraviti, svi su sudionici dali sve od sebe. Njihova animacija bila je na vrlo dobrom nivou usprkos zahtjevnim dionicama brze animacije, izmjenjivanjima u zajedničkoj animaciji, mnoštvu manjih uloga (pomaganje drugom animatoru, teatar sjena, animacija malih ovčica…), sklapanja i rasklapanja scenografije, a sve uz uporabu stiliziranih glasova. Samo treba napomenuti da je nužno još malo izoštriti fokus animatora na svoju lutku u trenutcima interakcije s drugim likovima te ostati koncentriran na stilizaciju glasa cijelo vrijeme.
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Silvija Šesto, Deveta ovčica, red. Ljudmila Fedorova
  Deveta ovčica, najnovija u nizu premijera osječkog Dječjeg kazališta, je predstava koja se mora pogledati. Djeca je moraju vidjeti jer je pametna, vesela, topla i poučna, odrasli će se podsjetiti na strahove koje su možda odavno zaboravili ili s kojima se i dalje svakodnevno susreću, a kazalištarci trebaju doći i jednostavno vidjeti kako se to radi!

  © Alen Biskupović, KAZALIŠTE.hr, 15. veljače 2014.

  Silvija Šesto
  Deveta ovčica
  redateljica Ljudmila Fedorova
  premijera 13. veljače 2014.
  dramatizacija Ljudmila Fedorova, likovnost predstave (lutke, scena i kostimi) Natalia Burnos, autor glazbe Tomislav Pehar, asistent redateljice Edi Ćelić, tekstovi pjesama Ivica Lučić, voditelj tehničke službe Siniša Ardalić, inspicijent Zdenka Kovaček, izrada scenografije Siniša Ardalić, Natalia Burnos, izrada lutaka Natalia Burnos
  izvode: Edi Celić, Lidija Kraljić, Ivica Lučić, Inga Šarić

Piše:

Alen
Biskupović