U svijetu maštovita svjetla

13. Naj, naj, naj festival, Zagreb, 22. – 26. ožujka 2013.: La Baracca – Teatro Testoni Ragazzi, Bologna, Italija: Andrea Buzzetti, Carlotta Zini, Valeria Frabetti, On-off, red. Valeria Frabetti

 • La Baracca – Teatro Testoni Ragazzi, Bologna, Italija: Andrea Buzzetti, Carlotta Zini, Valeria Frabetti, On-off, red. Valeria Frabetti

  Predstava On-off Kazališta Testoni Ragazzi – La Baracca iz Italije namijenjena je najmlađoj publici, djeci od jedne do četiri godine. To je priča o svjetlu i mraku koja pokušava mališanima pomoći u savladavanju straha od mraka, ali im i razbuditi maštu kroz veselu igru. Fascinantno je kako se s malo sredstava može uprizoriti tako divna razigrana predstava za djecu. Naime, sva scenografija se svodi na opremu koja se inače koristi iza scene – jedne ljestve, nekoliko stalaka i mnogo žarulja i kablova. Kako kaže jedan od autora predstave i njen glavni i jedini glumac – opremu koja je smetala u njihovom kazalištu odlučili su kreativno iskoristiti.

  Tako su mališani uživali gledajući komičnog, naizgled nespretnog, Andrea kako pokušava uključiti svjetlo na razne načine, zajedno s njim se razočaravali, nadali uspjehu i smijali. Neuspješni pokušaji ovladavanja svjetlom i mrakom činili su prvu kompozicijsku cjelinu predstave. U drugoj, kad je naš junak savladao mrak, upustio se u maštovitu igru sa svjetlima. Ona su tada oživjela i preuzela svoje (glavne) uloge. Sve što je bilo potrebno ovom izvanrednom glumcu i animatoru bilo je sedam do osam žarulja različitih veličina i nekoliko obojenih folija da na sceni odjednom prikaže niz svakodnevnih životnih situacija. Tako je, igrajući se sa svjetlosnim efektima i glazbom, izveo ples žarulja protagonista, zavođenje, brak, rodio se i mali Andrea, postao i izbirljiv po pitanju hrane (zelene žarulje mu se ne sviđaju, dok crvene voli), počeo ljutiti i veseliti roditelje, proslavio rođendan, igrao se sa svojim prijateljima (drugim žaruljama) skrivača, pa čak i vozio na vrtuljku. Čitav jedan novi svijet otvorio se pred nama.
  La Baracca – Teatro Testoni Ragazzi, Bologna, Italija: Andrea Buzzetti, Carlotta Zini, Valeria Frabetti, On-off, red. Valeria Frabetti
  Zanimljivo je da već spomenuta scenografija, iako skromna i bez živopisnih boja (koriste se tek folije za reflektore u različitim bojama), nikako nije sputavala maštu i povjerenje u istinitost priče. Neosporno je da je to bilo izvedivo zahvaljujući priči koja je prilagođena djeci ovog uzrasta, ali svakako i kvalitetnoj glumačkoj interpretaciji, odgovarajućim prenaglašenim, nekad i neočekivanim, gestama i pokretima, mimici i nadasve – ljubavi prema djeci.

  Jezična barijera nije se nimalo osjetila, iako je glumac svoj (neznatni) tekst govorio na talijanskom i engleskom jeziku. Štoviše, svim gledateljima to je bila dobra prilika da nauče nekoliko novih riječi stranog jezika, budući da su vrlo lijepo ilustrirane. U zajedničkoj igri na samom kraju predstave mali gledatelji mogli su upoznati različita značenja kazališne rasvjete, ali i ugasiti svjećicu na rođendanskoj torti. Dobili su praktičnu priliku isprobati on-off.

  Iako je predstava prvenstveno namijenjena najmlađima, roditelji i svi ostali u publici mogli su isto tako uživati. Sve nas je na trenutke uspjela nasmijati, raznježiti i zabaviti. I podsjetiti na neograničenu moć mašte i igre.

  © Olivera Radović, KAZALIŠTE.hr, 26. ožujka 2013.

  Andrea Buzzetti, Carlotta Zini, Valeria Frabetti
  On-off
  redateljicaValeria Frabetti
  izvodi: Andrea Buzzetti

Piše:

Olivera
Radović