Vjerujete li kozi?

Gradsko kazalište mladih, Split: Braća Grimm, Stoliću, prostri se, red. Nina Kleflin

 • Gradsko kazalište mladih, Split: Braća Grimm, Stoliću, prostri se, red. Nina Kleflin

  Splitsko Gradsko kazalište mladih premijerno je izvelo predstavu Stoliću, prostri se, koju je prema bajci braće Grimm dramatizirala i režirala gošća iz Zagreba, Nina Kleflin. U svijetu relativizma i kompromisa uprizorenje bajke u kojoj nedvojbeno dobro pobjeđuje zlo u svim njegovim varijantama od muljanja i laži do krađe, ismijavanja i ponižavanja – dobrodošla je odluka. Tipična je to bajka o trojici braće otjerane s kućnog ognjišta zbog lažljive koze i neodmjerene odluke lakovjerna oca te njihovu pronalaženju životnog puta i prijevarama koje su ih na tome putu pratile, a na kraju sve završava sretno i veselo – dobro nagrađeno, a zlo je i doslovno iskusilo deblji kraj batine.

  Jednostavni sadržaj bajke, namijenjen mlađem uzrastu osnovaca inače naviklih na internet i nove, brze načine komunikacije, do njih će ipak doprijeti, jer su redateljica i pomlađenim glumački ansambl Gradskog kazališta mladih iznjedrili živahnu i vizualno dopadljivu predstavu.
  Gradsko kazalište mladih, Split: Braća Grimm, Stoliću, prostri se, red. Nina Kleflin
  Cijeli glumački ansambl, od iskusnih Belmonda Miliše, Nade Kovačević i Vinka Mihanovića do Ive Perkušića, Slavka Sobina, Siniše Novkovića, Ane Gruice, Lidije Florijan i Mie Roknić funkcionirao je kao dobro uigran i ujednačen tim. Pritom svakako valja izdvojiti maštovitu, vizualno i interpretativno osmišljenu ulogu umiljato-podmukle koze Ane Gruice te kreativno i doista chagallovsko uvođenje životinja: koze, magarca, pijetla i krave u taj jednostavni svijet, inače plošnih, crno-bijelih likova.

  Predstavi se može zamjeriti predoslovnost u tumačenju priče, koja se u nekim dijelovima mogla kratiti, primjerice korištenjem naratora, no u cjelini bilo je to solidno uprizorenje. Tome je dojmu svakako pridonijela scenografija Osmana Arslanagića sa scenama koje su se nizale sa stranica slikovnice, kao i koloristički živi kostimi Marije Šarić-Ban te iskričava glazba Roberta Torrea. Dojam gužve na pozornici u pojedinim grupnim scenama treba pripisati neprimjereno skučenoj sceni Teatrina splitskog GKM-a, ali taj nedostatak svakako ne ide na dušu onima koji su, na zadovoljstvo publike, dobro i zdušno odradili svoj posao.

  © Mirjana Maroević, KAZALIŠTE.hr, 24. veljače 2012.
  Gradsko kazalište mladih, Split: Braća Grimm, Stoliću, prostri se, red. Nina Kleflin
  Jacob Grimm i Wilhelm Grimm
  Stoliću, prostri se
  redateljica Nina Kleflin
  premijera 22. veljača 2012.
  dramaturginja Nina Kleflin , scenograf Osman Arslanagić, kostimograf:kinja Marija Šarić Ban, glazba Robert Torre
  izvode:  Belmondo Miliša, Ivo Perkušić, Slavko Sobin, Siniša Novković, Ana Gruica, Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Nada Kovačević, Mia Roknić

kritike i eseji