Sa Saturna u dječja srca

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Mario Schiavato, Mini & Maxi, red. Giorgio Amodeo

 • Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Mario Schiavato, Mini & Maxi, red. Giorgio Amodeo

  Mini e Maxi naslov je romana za djecu što ga je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća napisao jedan od najistaknutijih pisaca talijanske nacionalne zajednice, Mario Schiavato. Tadašnje tiskano izdanje ilustrirali su učenici talijanskih škola u Rijeci, a doajeni ansambla Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca,Gianna Depoli i Raniero Brumini, oživjeli su njegove likove u radiodrami snimljenoj na Radio Kopru. Četiri desetljeća kasnije Talijanska drama riječkog kazališta ponovno je posegnula za istim tekstom, a za ilustraciju programskog letka riječke praizvedbe upotrijebili su kolaž Valtera Sterpina koji je korišten za naslovnicu romana sedamdesetih. Začuđuje da su s postavljanjem na scenu čekali tako dugo jer su fantastični likovi Minija i Maxija s planeta Saturn zanimljivi, a niz komičnih situacija do kojih dolazi nakon njihova spuštanja na Zemlju priziva scensku obradu.

  Gost iz Trsta, glumac i redatelj Giorgio Amodeo, u suradnji sa scenografom i kostimografom Antonom T. Plešićem, postavio je predložak u komornoj i minimalističkoj opremi. Crni paravani što ih dopunjuju plakati i tek nekoliko predmeta te jednostavni kostimi izrazitih boja vizualni su okvir komada. Koristeći se činjenicom da komični elementi teksta zapravo izviru iz komedije zabune, Amodeo se poigrao elementima slapstick komedije s početaka filmske povijesti, a za koje znamo da mogu izazvati prave provale smijeha. S obzirom na to da je predstava rađena prvenstveno za dječju publiku, koja u takvim filmovima nije vjerojatno nikad uživala, takvo je rješenje bilo pun pogodak. Kad smo već kod filmskih inspiracija, prizori s letećim tanjurom podcrtani su Vangelisovom glazbom iz filma Blade Runner Ridleyja Scotta.
  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Mario Schiavato, Mini & Maxi, red. Giorgio Amodeo
  Članovi ansambla Talijanske drame već su pokazali s koliko radosti i talenta mogu igrati komične uloge. Elena Brumini i Rosana Bubola sjajni su tandem sa Saturna, dodatno razigrane saturnijanskom koreografijom i songovima. Alida Delcaro i Lucio Slama tumače sve ostale uloge, a Alida Delcaro posebno je uspjelo oblikovala sva četiri svoja inače potpuno različita lika. Minijatura Mame koja pjeva uspavanku u maniri operne arije oduševila je malu publiku. Treba reći i to da je Brumini izbjegla sve zamke u koje je lako upasti kada odrasli tumače djecu, jer osim Minija ona glumi i Djevojčicu.

  U procjene dramatizacije romana neću se upuštati jer ne vladam dovoljno talijanskim jezikom, ali radnja predstave razvija se logično i ujednačenom dinamikom. Zanimljivo je da priča ima realistični okvir. Počinje u sobi Djevojčice koja pred spavanje čita fantastičnu priču o stanovnicima Saturna. U trenutku kada u radnju treba uključiti fantastična bića, autori najčešće posežu za rješenjem u kojem ona dolaze djetetu u san, ali Schiavato Djevojčicu ostavlja budnom. Nakon niza peripetija u kojima se Mini i Maxi susreću s benzinskom crpkom, supermarketom, apotekom i neboderom, te nakon što su se već uvjerili da su ljudi zapravo roboti s čudnim greškama u sistemu, upravo će im Djevojčica objasniti pravo stanje stvari, sklopit će prijateljstvo i razmijeniti poklone prije rastanka.

  Talijanska drama predstavu je uprizorila ne samo da podsjeti na vrijedan tekst u korpusu literature za djecu nego i odgoja buduće kazališne publike radi. Kao i sve njihove predstave, i ova je pripremljena na način da s njom lako gostuju po školama i vrtićima na njihovu uobičajenom itinereru po Kvarneru, Istri, Slovenskom primorju, možda i u Italiji. Ipak, mislim da su je bar u Rijeci trebali igrati u pravom kazališnom prostoru, a ne u dvorani Zajednice Talijana, gdje su imali premalo prostora za pravu slapstick policijsku potjeru. Predstavu su, osim premijere, igrali u jutarnjim terminima, uz stalno prisutno dnevno svjetlo, što je scensko svjetlo činilo gotovo nepotrebnim. To je posebno došlo do izražaja tijekom prizora u kojem se Saturnijanci sreću s Uličnom svjetiljkom što se gasi pa je trebaju upaliti. Postoje site specific predstave u kojima crna kazališna kutija nije nužna, ali Mini & Maxi predstava su napravljena za klasičan kazališni prostor.
  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Mario Schiavato, Mini & Maxi, red. Giorgio Amodeo
  © Tatjana Sandalj, KAZALIŠTE.hr, 13. veljače 2012.

  Mario Schiavato
  Mini & Maxi
  redatelj Giorgio Amodeo
  premijera 17. siječnja 2012.
  scenograf i kostimograf Anton Toni Plešić, inspicijentica i ton Lili Švrljuga, šaptačica Sintia Lacman
  izvode: Elena Brumini  (Mini i Djevojčica), Rosanna Bubola (Maxi), Alida Delcaro (I. policajac, Ljekarnica, Mama, Pazikuća), Lucio Slama (Ulična svjetiljka, II. policajac)

Piše:

Tatjana
Sandalj