Tek korektno buđenje nekadašnjeg hita

Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica Šimić

 • Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica Šimić

  Nakon što je prije nešto više od godinu dana neuspjelo oživjelo predstavu Zvjezdane Ladike Vagon prvog razreda, uz koju su odrastale generacije, kazalište Mala scena odlučilo se na sličan, pomalo rizičan potez, revitalizirajući još jednu predstavu iste autorice koja je oduševljavala maloscensku djecu prije dvadesetak godina. Riječ je o predstavi Tajne začarane šume,  koju je u život vratio Ivica Šimić uz pomoć mladih snaga u glumačkom naletu: Mirele Videk, koja iza sebe ima uloge u više zagrebačkih kazališta, Marka Hergešića, koji je oblikovao odličnu ulogu u predstavi Kamenje Male scene, te Iskre Jirsak, koja uspješno gradi karijeru u kazalištu i na filmu. Odmah na početku recimo kako, za razliku od Vagona prvog razreda, kojemu je presudila patinom omotana poetičnost, nova-stara predstava Male scene pokazuje solidnu dozu svježine, živosti i šarma, ali nije bez slabosti i dramaturških rupa.

  Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica ŠimićVelika dramska pedagoginja Zvjezdana Ladika djelo o potrazi za izvorom priča, koje putem postaje priča sâma, oblikovala je klasičnom ponavljačkom strukturom u kojoj se do cilja stiže otkrivanjem triju tajni, odnosno trostrukom vrtnjom iste situacije uz varijacije. Shodno Ladikinu pedagoškom radu, struktura predstave tvori kostur koji otvara prostor kreativnom popunjavanju, uz dodatno razigravanje nezaobilaznim songovima. Kad smo kod songova, u prvom dijelu predstave upravo su se oni, na glazbu Ivice Šimića, činili potencijalnim problemom jer su prečesto razbijali igru, na trenutke preopterećeni viškom slogova i informacija i manjkom izvedbene energije (koji se zadržao kroz cijelu predstavu). No u kasnijem tijeku predstave upravo se njihova repetitivnost pokazala odličnim ritmizatorom i poveznicom mjesta u predstavi.

  Ključni je problem predstave dramaturške prirode. Naime, u osnovnu potragu za pričom upliće se još jedna sadržajna nit – odbacivanje prijateljstva zbog vlastite koristi, u kojemu dolazi do nesklada između nemotivirana neprijateljstva i krivim motivima obnovljena prijateljstva u raspletu predstave, koji djeluje na (pre)brzu ruku sklepano.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica Šimić
  Za razliku od Kamenja, gdje smo njegovu glumu popratili hvalospjevima, Marko Hergešić u ovoj predstavi nije pronašao pravi glumački izraz te se od prvog do posljednjeg trenutka u njegovoj glumi osjećala nelagoda, što u pomalo nezgrapnim i predimenzioniranim pokretima, što u pretihom i nesigurnom pjevanju. Mirela Videk bolje se snašla i pronašla u ulozi Lane, a njezin problem bio je povremeno otklizavanje u infantilnost, što je činila razvlačenjem posljednjeg sloga govorne cjeline. Najuvjerljivija na sceni bila je Iskra Jirsak, koja je lik Dane obogatila diskretnom karikaturom što se u opuštenom scenskom i plesnom pokretu pojavljivala kao korak (pre)više. Jirsak je oblikovala i lik vjeverice, učinivši to uz sitnu dozu tajnovitosti i naslovne začaranosti koje je postupno razvila u odmjerenu parodičnost pomoću metateatarskih umetaka poput obraćanja glasu s druge strane zlatnog oraha.

  Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica ŠimićDinka Jeričević prostor je vrlo zgodno naslonila na strukturu predstave, ispunivši ga vizualno privlačnim vrtuljkom, funkcionalnim u glumačkim rotacijama te stvaranju dojma putovanja. Hana Letica kostimografski je stopila šarenilo scenskog vrtuljka i mračne tonove začarane šume, potonje posebice naglasivši u na prvi pogled zastrašujućoj vjeverici. Pomalo je pogriješila u kostimu Matka, koji je djelovao poput gusara omotanog predugom špagom (s kojom se Hergešić nije znao nositi na sceni).

  Tajne začarane šume simpatičan su podsjetnik na prošlost Kazališta Mala scena i na djelo Zvjezdane Ladike, kojemu su scensku svježinu tek djelomice dali mladi glumci. Za nešto više od toga, Ivica Šimić trebao je dublje redateljski i dramaturški zaroniti u materijal, no to onda i ne bi bilo to.

  © Igor Tretinjak, KAZALIŠTE.hr, 24. siječnja 2012.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić, Tajne začarane šume, red. Ivica Šimić
  Zvjezdana Ladika – Ivica Šimić
  Tajne začarane šume
  redatelj Ivica Šimić
  premijera 18. siječnja 2012.
  scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Hana Letica, skladatelj Ivica Šimić, koreografkinja Larisa Navojec, oblikovateljica rasvjete Željka Fabijanić Šaravanja, oblikovateljica rekvizite Dunja Niemčić, producentica Vitomira Lončar
  izvode: Mirela Videk (Lana), Iskra Jirsak (Dana i Vjeverica), Marko Hergešić (Matija)

Piše:

Igor
Tretinjak