Zalutali na Mediteran

Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split: Davor Špišić, Kaćuše, red. Marica Grgurinović

 • Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split: Davor Špišić, Kaćuše, red. Marica Grgurinović

  Drama Kaćuše suvremenog hrvatskog autora Davora Špišića u režiji splitske redateljice Marice Grgurinović premijerno je izvedena na maloj Sceni 55 HNK-a Split. Ta crnohumorna drama s elementima apokaliptične znanstveno-fantastične priče o budućnosti čovječanstva koje se guši u vlastitom smeću zapravo bi trebala biti priča o potpunoj atrofiji ljudskosti koja nas čeka u crnoj budućnosti, a o čemu se groteskno progovara kroz prizmu četiri žene. Tri sestre, Varja, Dunja i Gruša Makarov, izobličena su slika Čehovljevih sestara, koje se u nekoj neodređenoj mučnoj budućnosti bez struje, vode i hrane svakodnevno bore za mukotrpno preživljavanje na tavanu nekog rashodovanoga muzeja koji je ukinut, a u njihov život upada trudna i ostavljena djevojka njihova brata. No sve je ostalo samo na površinskoj razini.
  Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split: Davor Špišić, Kaćuše, red. Marica Grgurinović
  Redateljica Marica Grgurinović uredno je, iako na trenutke ipak odveć karikaturalno, uprizorila Špišićev dramski tekst, koji je, bez prave snage, bio najtanja karika predstave, što su glumom barem djelomično uspjele nadomjestiti posebice Tajana Jovanović kao zaostala sestra Dunja, kojoj je posao pranje mrtvaca, i Ksenija Prohaska kao agresivna i dominantna sestra Varja, čuvarica zahoda diskokluba. Nešto bljeđe bile su mlade glumice Jelena Posavec Tušek kao Gruša, promiskuitetna sestra koja se prostituira, i Vanda Boban kao ostavljena trudnica njihova brata.
  Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split: Davor Špišić, Kaćuše, red. Marica Grgurinović
  Pokušaj stvaranja aluzije na Split kao buduće predgrađe obližnjeg Dugopolja, uz Isusov kip koji nas u toj neizvjesnoj, iskrivljenoj, tjeskobnoj i kaotičnoj budućnosti gleda s Marjana kroz tavansko prozorsko okno (što je ostalo neuočljivo za veći dio publike) kao kazališna reakcija na neke poteze i najave aktualne splitske gradske vlasti i moguću zbilju u kojoj će gola borba za opstanak, ukoliko ne počnemo razmišljati, postati isključivim ciljem – ostao je nedorečen. Najduhovitije i najmaštovitije to je podcrtala glazba Mate Matišića. Scenografija Vesne Režić bila je primjerena uz odbačene kazališne rekvizite i smeće koje se u čas može pretvoriti u uporabne predmete, kao i kostimografija Maria Leke te svjetlo Miroslava Mamića.

  Stoga će splitske Kaćuše s dodacima mediteranskoga štiha zasigurno imati publiku koju će komad, nažalost, daleko više nasmijati nego natjerati misliti pa je temeljno pitanje je li tekst uopće trebao doći na repertoar nacionalne kazališne kuće.

  © Mirjana Maroević, KAZALIŠTE.hr, 21. siječnja 2012.
  Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split: Davor Špišić, Kaćuše, red. Marica Grgurinović
  Scena 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split
  Davor Špišić
  Kaćuše
  redateljica Marica Grgurinović
  premijera 10. prosinca 2011.
  scenografkinja Vesna Režić, kotimograf Mario Leko, autor glazbe Mate Matišić, oblikovatelj svjetla Miroslav Mamić
  izvode: Ksenija Prohaska (Varja), Tajana Jovanović (Dunja), Jelena Posavec Tušek (Gruša), Vanda Boban (Ekatarina)

kritike i eseji