Gastarbajteri su uvijek isti

Komuna, Rijeka: Mate Matišić, Bajka iz shopping centra, red. Vinko Brešan

 • Komuna, Rijeka: Mate Matišić, Bajka iz shopping centra, red. Vinko Brešan

  Tekst Mate Matišića, igran devedesetih godina kao Božićna bajka, privukao je poznate riječke dramske prvake, Oliveru Baljak i Davora Jureška u pravu, za naše prilike, avanturu – samostalni projekt. Naravno, jedan od ključnih preduvjeta bio je dogovor s Vinkom Brešanom, koji se prihvatio prilagodbe i režije. Izmijenjeni naslov, jer danas su shopping centri središnja mjesta zbivanja, samo je radnju smjestio u prepoznatljivo okruženje našega vremena, no protagonisti, čistačica Marija i noćni čuvar Jozo, isti su oni gastarbajteri od prije pedeset godina, od jučer i od sutra.

  Komuna, Rijeka: Mate Matišić, Bajka iz shopping centra, red. Vinko BrešanSeoska je to sirotinja koju život nije mazio, išli su kamo ih je sudbina vodila, vjerujući da će biti bolje i da za sve postoji razlog i opravdanje. I sada su, jednom nogom u mirovini, osamljeni, vječni stranci jednako u svom selu kao i u velikom svijetu, bez topline obiteljskog doma i bez neke vedre budućnosti. Badnja je večer, ogromni trgovački prostor sablasno je pust. Tek njih dvoje, svaki za svojim poslom. Slučajan susret i škrti, suzdržljivi dijalog, prerasta u razgovor. Emocije bude sjećanja i, kako se njih dvoje otvaraju jedno drugome, tako i gledatelji, kockicu po kockicu, slažu sliku njihovih sudbina. A one su, kao i život sam, muka i samoća, protkana tu i tamo veseljem i srećom.

  Odličan Matišićev tekst pokazuje da autor poznaje i voli ljude. Toplina i humor začini su koji olakšavaju gledateljima zavirivanje u tuđe živote, a glumcima daju uporište za uvjerljivu i dopadljivu  igru. Olivera Baljak i Davor Jureško to vrhunski koriste i upravo brilijantno podastiru priču pred gledatelje. Uz pomoć čvrste, ali nenametljive režije Vinka Brešana, njih dvoje su toliko dokumentaristički uvjerljivi, da se lako povjeruje da je Matišić svoj tekst pisao upravo za njih. Prva izvedba je bila u riječkom Tower centru – sjajnom, blistavom, mirisnom i sablasno praznom. Bolja se scenografija ne može ni zamisliti.
  Komuna, Rijeka: Mate Matišić, Bajka iz shopping centra, red. Vinko Brešan
  Kako će ova predstava sasvim izvjesno dugo živjeti, a sličnih prostora ima u svim našim gradovima, doista bi bilo idealno igrati u njima. I nema tog mjesta u Hrvatskoj u kojem se gledatelji neće, baš kao i Riječani, nasmijati, rastužiti a na kraju i rasplakati. Na predstavi Bajka iz shopping centra radili su i kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Alan Vukelić, koreograf Andrei Koteles, a glazbu je, što nerijetko čini, odabrao sam autor, Mate Matišić. Producenti su, valja još jednom spomenuti, Komuna d.o.o. i glumica Olivera Baljak.

  © Ljubica Stipaničić, KULISA.eu, 21. veljače 2011.

kritike i eseji