Uspješnica kojoj se smiješi dug život

Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka: Miro Gavran, Tutto sulle donne (Sve o ženama), red. Neva Rošić

 • Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Miro Gavran, Tutto sulle donne (Sve o ženama), red. Neva Rošić
  Repertoar Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, jedinog profesionalnog glumačkog ansambla izvan Italije koji izvodi djela na talijanskom jeziku, bira se pažljivo i u skladu sa mogućnostima. U tim okolnostima izbor komedije Tutto sulle donne (Sve o ženama) najuspješnijeg hrvatskog suvremenog dramatičara Mire Gavrana pokazao se punim pogotkom.

  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Miro Gavran, Tutto sulle donne (Sve o ženama), red. Neva RošićIzvedba na sceni koju glumci dijele s gledateljima uvijek je istodobno riskantna i izazovna, a ako je uspješna kao što je to slučaj s ovom predstavom, zadovoljstvo je izvođača i publike obostrano. Poznata kazališna glumica Neva Rošić treći puta režira u Talijanskoj drami, a njezina sigurna ruka pedagoga vidljiva je u radu s glumačkim ansamblom koji u ovoj predstavi čine tri glumice: Rosanna Bubola, Elvia Nacinovich i Elena Brumini. One u fragmentalnoj strukturi djela kroz šesnaest prizora s petnaest različitih likova slažu žensku životnu priču, od najranije vrtićke do vremešne umirovljeničke dobi. Odnosi, situacije, sreća i nesreća, sve što se odvija na pozornici; humor i smijeh, ali i bolni nesporazumi, nerazumijevanje i iskrene patnje, publici su bliske i poznate.

  Tri glumice u furioznom tempu stalnih promjena sjajno nose predstavu. Transformacije su besprijekorne: gledamo tri djevojčice koje polaze isti vrtić, tri tajnice koje rade u istom poduzeću, dvije sestre u svađi zbog istog muškarca te majku koja balansira između njih, prijateljice čiju idilu remeti pojava treće, tri starice koje žive u istom staračkom domu. Jezik predstave posebna je priča. Tekst je na talijanski preveo renomirani Silvio Ferrari, no želja Neve Rošić bila je da se priča ambijentira, učini i jezično riječkom. Tako je, uz zdušnu pomoć glumica, jezik predstave neobična mješavina fiumanskog izričaja, primorske i istarske čakavštine, što scenskoj igri daje autentičnost, a u gledatelja produbljuje osjećaj umiješanosti u događaje kojima svjedoče.

  Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka: Miro Gavran, Tutto sulle donne (Sve o ženama), red. Neva RošićGlazba koju je odabrao te manjim dijelom skladao Bruno Nacinovich vezivno je tkivo predstave i čujemo je u stankama između prizora dok glumice iza scene mijenjaju kostime. Većim dijelom radi se o ulomcima poznatih skladbi zabavne glazbe koje odlično izvode same glumice. Fukcionalnu scenografiju i kostime kreirao je Toni Plešić, a svjetlo oblikovao Deni Šesnić. Komedija Tutto sulle donne vjerojatno neće osvajati kazališne nagrade, ali će imati puno gledalište. Jer, sudeći po reakcijama zadovoljne publike, pomalo već zasićene teškim, mračnim i depresivnim prizorima i porukama koje dopiru s kazališnih scena, riječka Talijanska drama dobila je uspješnicu kojoj se smiješi dug život.

  © Ljubica Stipaničić, KULISA.eu, 17. travnja 2010.

kritike i eseji